Analogt till digitalt

Under 2000-talet ha teknologier utvecklats i rasande fart. För 100 år sedan kunde man knappast föreställa sig att vi skulle kunna skicka ett meddelande till andra sidan jorden inom tidsloppet av bara en sekund. Även om den klassiska posten och traditionen att skicka brev lever vidare än idag har majoriteten av dess utsträckning ersatts av SMS eller e-post. Smidigheten detta medför gör att digital information lagras som aldrig förr. Till och med riktiga möten kan enkelt ersättas med ett enkelt skype-samtal för att spara tid och pengar. Den analoga världen har onekligen minskat i utrymme medan den digitala tar allt mer plats.

Även större saker kan nu göras digitalt istället för i ”verkligheten”. Du kan spela på ett casino online, utan att ens gå utan för hemmet, ja, du behöver inte ens lämna soffan, bara starta upp datorn. Du slipper gå till banken för att betala räkningar och andra bankärenden tack var internetbank och ja, man kan till och med handla mat och livsmedel på internet och få det levererat till dörren.

Surfa på datorn

Forskare är ense om att 2002 var året då det lagrades mer information digitalt än analogt i hela världen. Men bara år 2000 var tre fjärdedelar av samma information fortfarande analog. Med andra ord har utvecklingen skett oerhört snabbt – och fortsätter i samma takt. Det är nästan så att man tror att dagen kommer komma då allt kommer att kunna ske hemifrån och det analoga kommer att vara ersatt av en digital värld. Forskare menar dock att det analoga kommer att fortsätta existera i längden – människor har ett naturligt behov av att socialisera sig och vara aktiva i verkligheten och inte bara över nätet. Vill du läsa mer i ämnet finns en mycket bra engelsk artikel som tar upp mer i detalj om analogt till digitalt. du hittar den här; http://www.nbcnews.com/id/41516959/#.Uq7vxvTuJqN.

För att skaffa sig en uppfattning om hur mycket information som lagrats kan man bland annat tänka såhär: tänk dig varje sandkorn på hela jordklotet… (vilket är irriterande mycket…) och sedan gånger 315. En hel del alltså!