Musik på nätet

Att lyssna på musik online är en rätt så enkel match nu för tiden. Tidigare så fick man sitta vid sin radio eller senare så tog man sin Walkman med inspelade band och gick runt och lyssnade på sin favoritartist. Nu så finns det flera olika aktörer på nätet som slåss om lyssnarna.

Spotify

2006 så såg Spotify dagens ljus och det var Daniel Ek tillsammans med Martin Lorentzon som skapade Spotify. I dag så är det ett imperium och ungefär 40 miljoner användare världen över som använder sig av Spotify. Av dessa 40 miljoner är ungefär 10 miljoner betalande abbonemangskunder. Den som inte känner för att lösa ett abonnemang får reklam under med jämna mellanrum mellan låtarna. Spotify laddar man ner programvara eller app för att lyssna.

Wimp

Wimp liknar i mångt och mycket Spotify, skillnaden är att det inte finns någon reklamfinansierad lyssning utan bara lyssning via betalande abonnemang. Wimp finns i dagsläget endast i de nordiska länderna (förutom Finland) samt polen. 2013 så lanserades Wimp HiFi med mycket bättre ljudkvalité och tidningen Ljud & Bild utsåg detta till årets produkt 2013. Wimp finns tillgänglit i många olika varianter, bland annat i Sonos och Bluesound produkter men också för Windows, Mac och de smatphones som tillverkas som Android och iPhone.