Det känns alltid som det finns för lite tid. Både i vardagen och arbetslivet styrs vi av deadlines och tider som måste passas. Det är lätt att virra borta sig och göra saker på samma sätt under väldigt lång tid, istället för att ta sig tiden och göra sina måsten mer effektivt.
I vardagen
Att hinna med allt man vill kräver lite eftertanke och att man planerar upp när saker måste vara klart eller hur de ska utföras på bästa sätt. I familjelivet är det nästan oumbärligt att leva ut ett schema. Man har sina egna tider att passa under veckan men man ska också komma ihåg vilken tid tioåringen ska ha fotbollsmatch eller hur länge femåringen ska vara på kalas. En almanacka på väggen i köket eller en griffeltavla är bra platser att skriva upp allt det viktiga. Eller testa på ett onlineschema som du alltid kommer åt, även om du är utanför hemmet.
Har man problem att hitta tid för träning så behöver man kanske omprioritera för att få in dessa viktiga pass. Det kanske krävs att man kliver upp en timme tidigare och åker på gymmet innan jobbet. Eller så skaffar man ett träningsband som man kan utföra i vardagsrummet hemma och därmed inte behöver ha en barnvakt varje gång man vill röra på sig.
Det kan kännas trist att skapa fasta rutiner och att ha varje vecka planerad, men har man ansvar och vill få tid över till annat måste man veta vart man kan hämta tiden. Att veta när man har tid över gör det möjligt att göra något spontant och impulsivt då, utan att det förstör dina och familjens andra planer.
I arbetslivet
På jobbet är det många som känner stress. Företaget drar in på personalen och vill att alla presterar hundrafemtio procent varje dag för att man ska hinna med allting. Det ställs krav på en varje dag. Här kan man säga att det gäller att veta sina begränsningar. Man ska inte lida sig genom arbetsveckan eller känna sig stressad från morgon till kväll, fem dagar i veckan. Är schemat för fullt måste vara ärlig med arbetsgivare och diskutera fram en möjlig lösning som avlastar dig.
Man kan ha ett utförligt schema på jobbet också. Lista alla uppgifter du har och se hur du ska prioritera dessa. Gå igenom uppgifterna steg för steg och se om du kan göra några ändringar som kortar ner tiden. Arbetar man i en butik och packar upp varor kan man se om det går snabbare om man packar upp dem i en annan ordning eller om du skulle behöva några speciella verktyg för att öppna lådor och askar snabbare.
Inom produktion kan det också uppstå flaskhalsar och ledtider som gör processen mindre effektiv. Det finns programvaror som läser av företagets produktionsprocess och visar vart det uppstår problem och därefter kan man undersöka hur man kan ändra i flödet för att öka effektiviteten. Du hittar mer information om sådana program hos Axxos. Att öka produktiviteten på maskiner med bara några procent kan det göra otroliga skillnader i omsättningen.