Hemmabiosystem

Hemmabiosystem handlade länge om hur många punkter ljudet skulle komma från och vilken kvalité på audio produkterna man hade. På 70- och 80-talet var högtalarna stora men med dagens teknik har de kunnat minskas betydligt vilket gjort att utformningen av dem i första hand består av design. Tekniken är så pass liten att de i stort sett kan utformas hur som helst.

Film

Men idag är det inte bara ljudpunkter, kvalité och design som är viktiga saker att ta hänsyn till utan även hemmabiosystemets möjlighet att kopplas upp mot internet. Antingen finns ett trådlöst nätverkskort installerat i hemmabiosystemet vilket kan ta emot signaler från hemmets Wi-Fi. Med andra ord skapas internetuppkopplingen av en extern källa.

Det andra alternativet är att koppla den direkt till t.ex. uttaget till Com Hem (om detta finns i lägenheten). Om hemmabiosystemet ska få tillgång till internet genom detta alternativ krävs det att ett abonnemang startas hos operatören. Om tillgången sker visa wi-fi kan man själv välja vilken operatör man vill binda upp sig till.

För att kunna koppla upp dig krävs en del kablar. För att kunna se på tv:n på vanliga program krävs en antennkabel för att få in kanalerna. Vill du kunna streama och se filmer online krävs även en nätverkskabel. På kabelbutiken.com finns alla kablar som behövs.

Fördelen med att koppla hemmabiosystemet mot internet är flera men handlar främst om tillgänglighet. Idag lyssnar t.ex. mängder av svenskar aldrig på CD-skivor utan sköter all sin musik genom Spotify. För att kunna lyssna behövs internetuppkoppling (det går att lyssna Off-line också men enbart nedladdade låtar). En del kopplar ihop sin dator eller telefon med hemmabiosystemet men det är betydligt enklare och smidigare att ha Spotify installerat på hemmabiosystemet direkt.

Även tillgängligheten på film ökar avsevärt med möjligheter att hyra filmer online, se på Youtube eller liknande websidor.

Men fokusera inte för mycket på denna uppkoppling. Internet skapar tillgången till musik och film men det är fortfarande kvalitén på utrustningen som avgör hur bra ljud och bild du får.