Steve Jobs – Apple

Steve Jobs var under hela sin uppväxt intresserad av teknik och byggde gärna ihop egna små uppfinningar. Bland annat byggde han och hans kompanjon Steve Wozniak ihop en låda som gjorde det möjligt att koppla sig in på AT&T:s telenät och kunde därmed ringa långdistanssamtal gratis.

Design is

Apple

Första steget till det som senare skulle bli Apple togs 1976. Wozniak hade själv skruvat ihop en dator vilken Jobs fick syn på. Han övertalade sin kollega att de borde starta ett företag och sälja datorer och 1 april grundades så Apple Computer. Den första produktionen bestod av 200 stycken trälåde datorer som vardera såldes för 666,66 dollar. En nyhet som de erbjöd med sin Appledator var att allt redan var monterat. De som tidigare ville ha en dator hade varit tvungen att köpa alla delarna för sig för att sedan montera ihop datorn på egen hand. Det hade uteslutit en kundgrupp som inte klarade av detta men ändå var intresserad av datorn. Med en dator från Apple var det enda som kunden behövde göra att köpa en datorskärm och ett tangentbord.

Året efter lanserade de Apple II vilket kan sägas vara den dator som verkligen slog sig in på persondatormarknaden. Men man ska komma ihåg att det för den skull inte var en dator som fanns i var och vartannat hem. Fortfarande på slutet av 70-talet var datorer enbart för företag eller för de absolut mest insatta teknikfreaken.

Datorarbete

Under början av 80-talet släpptes flera modeller som hade många problem vilket gav företaget flera motgångar. Men allt vände uppåt när Macintosh lanserades 1984. Det som var den stora skillnaden med dessa var att gränssnittet var betydligt enklare.

Framgångarna kom men samtidigt blossade interna strider upp inom Apple. Det slutade med att Steve Jobs fick avgå 1985. Han startade då upp NeXT Computer som 1996 köptes upp av Apple för 402 miljoner dollar. Med andra ord var Steve Jobs tillbaka på Apple…

Det som framförallt förändrades efter att Jobs återgått till Apple är företagets inriktning. De har allt mer fokuserat på design och kompatibilitet mellan sina olika produkter. Bland de mer framgångsrika produkterna/tjänsterna på senare år finns Iphone, Ipad och I-Tunes