Bill Gates – Windows

Bill Gates första möte med en dator var när skolklassernas mammor, under hans högstadietid, skramlade ihop pengar för att köpa en dator från en av stadens loppmarknader.

ProgrammeringBill blev snabbt djupt intresserad av programmeringen vilket då var genomfördes i programmet Basic. Men efter att säkerhetsbrister hittats i datorsystemet förbjöds eleverna att använda dessa under sommaren. Självklart kunde inte Gates klara sig utan dem och erbjöd sig att hjälpa till för att ordna till säkerheten. Genom olika kurser i källkod kunde han ordna detta och snart kunde han och hans kompanjon Allen även tjäna 20.000 dollar på ett gemensamt utvecklat program. De första stegen i utveckling av datorer och dess mjukvara var taget. Men inte bara det steget utan även hans första steg att tjäna enormt mycket pengar.

Windows

Genom att snegla på Xeroxs och Apple kunde Microsoft lansera ett eget användargränssnitt i början av 80-talet. Det fick namnet Windows eftersom det var uppbyggt av små fönster (rutor) som kunde öppnas och stängas. Det som framförallt var fördelen var att man inte behövde inte ha speciellt mycket datorkunskap för att lära sig hantera datorn. Tidigare var det betydligt krångligare med koder och kommandon som skulle skrivas in.

Windows tog marknaden med storm och bara 10 år senare var dominansen total. När Windows 3.0 exempelvis lanserades såldes ca 2 miljoner exemplar bara under de två första åren som produkten fanns på marknaden. Ännu ett steg till dominans togs när Microsoft började förinstallera programvaran på persondatorerna. De som köper en dator idag ser det som självklart att operativsystemet finns där men så har det alltså inte alltid varit. Ett genialt drag som medförde att Microsoft blev världens största mjukvaruföretag. Ett stort steg för företaget och ännu ett stort ekonomiskt steg för Bill Gates som därmed blivit utnämnd till världens rikaste man under flera år.